Sunday, May 17, 2015

Йосиф Шнитер

БИОГРАФИЯ

Архитект Йосиф Шнитер е роден през 1852-а година в Нови Биджов, в Австрийската империя - днешна Чехия. Чех по дух и самосъзнание, участва в различни акции в борба за независимост в родината си. След полученото си образование участва в Руско-турската освободителна война (1877-78), а след нейния край се установява в Пловдив. От 1888-а с кратки прекъсвания до смъртта си през 1914-а година е главен инженер на Пловдив, като изработва първият градоустройствен план и проектира първия градски водопровод. Строи много сгради, основно в (неокласически) стил

СГРАДИ

- Храм "Св. Св. Кирил и Методий и Св. Александър Невски" - 1884



Първият камък на сградата е положен на 11 май 1882-а година, след идея и покровителството на копривищенски преселници. Сградата е завършена и осветена на 24 август 1884 г. Построена в стил "руски класицизъм", цялата обградена от прозорци. По-късно голяма част от тях са зазидани, променени са входовете, стълбището и купола, като днешната сграда не прилича на оригинала. В църквата са рисували Георги Данчов и брат му - Никола.


- Камбанария на Катедрален храм "Успение Богородично" 1881


Катедралният храм е изграден в периода 1844-45 година по време на българското Възраждане. След Освобождението в чест на руските войни е издигната камбанарията през 1881-а година.

No comments:

Post a Comment